.

28 martie 2013

Zero Dark Thirty (2012)

Zero Dark Thirty (2012) on IMDb 
   Mi se pare amuzant și ironic în același timp, cum foarte multă lume țipă sus și tare că este un film propagandă specific americanilor, în timp ce, la polul opus, în SUA sunt multe guri care boicotează acest film deoarece insinuează că CIA-ul a folosit ca piesă de bază tortura în această luptă împotriva terorismului și că filmul "îi transformă în eroi pe americanii ce comit crime". Ah, cât îmi plac filmele astea controversate.

Cert este că în ambele cazuri, prejudecațile și faptul că nu au înțeles că este "doar un FILM", au umbrit valoarea pe care acesta o are, în special la nivel de realizare.
Cât de veridic este nu mi-a păsat și nici nu o să-mi pese atâta timp cât manipularea în masă este la modă și teorii ale conspirației sunt aruncate "fără număr", doar de "amorul artei".

Zero Dark Thirty este un film lung și lent (aviz celor ce vor multă acțiune), dar plin de tensiune, realism și dramatism de moment.
Pe mine m-a captivat ideea de a vedea etapele unei misiuni ce se întinde pe aproape 10 ani, o perioadă lungă cu multe puncte cheie.

Cum adevăratele războaie se câștigă "în culise" și nu pe teren, filmul este concentrat mai mult pe munca intensă "de birou" (ședinte, decizii, analiză, tactică) și în special, pe evoluția pionului principal, Maya. Un personaj feminin foarte puternic, cu un trecut misterios (nu aflăm mare lucru despre el) și cu o motivație extraordinară încât își sacrifică viața personală pentru reușita acestei misiuni.

Regia este excelentă, prin stilul de filmare folosit reușind în unele momente să te transpună acolo în mijlocul evenimentelor, montajul este foarte reușit, scenariul este atrăgător prin modul în care este segmentat și prin câteva replici și momente de ținut minte, iar Jessica Chastain face un rol mare pentru care a primit Globul de Aur și o nominalizare la Oscar, ambele meritate.

Fără să intru în detalii, spun doar că filmul are câteva dedesubturi care aruncă cu săgeți în serviciile secrete americane (nu, nu mă refer la faimoasele scene de tortură) și în unele momente mi-a lăsat impresia că a fost "filtrat" bine de "băieți" înainte să ajungă pe marele ecran, dar nu atât de bine încât să nu nască controverse....și uite cum ajungem iar la conspirații și manipulare...

Concluzia: genul de film pe care este bine să nu-l recomanzi mai departe chiar dacă ție ți-a plăcut. Sunt șanse mari să fii înjurat de cei (mulți) care vor adormi pe la jumătate.


VERDICT:


Official Site: http://www.zerodarkthirty-movie.com/site/
Sites: Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu