.

13 iulie 2013

Lore (2012)

Lore (2012) on IMDb  
 Mulțumiri Transilvaniafilm pentru invitație.

Filmul acesta este ca un cuțit care mai mult zgârie decât taie, este ca un parfum ce miroase bine dar nu persistă, este ca o zi la plajă în care soarele stă mai mult ascuns după nori și mai exact, este ca o carte plină de imagini ce îți sugerează o poveste și anumite mesaje, dar din care nu rămâi în memorie decât cu câteva din imagini... și nu pentru mult timp.

Acțiunea filmului este plasată la sfârșitul celui de-al doilea război mondial în plin proces de capitulare a Germaniei naziste, momentul de tranziție în care evreii beneficiau de toate privilegiile, iar nemții deveneau din vânători, vânați. Povestea o are în centrul atenției pe Lore, o adolescentă de 14 ani care rămâne fără sprijinul părinților cu patru frați mai mici în grija sa, și urmărește călătoria pe care cei cinci trebuie să o facă până la bunica lor, aflată la sute de kilometri depărtare, printr-o țară devastată de război, de foamete și invadată de trupele inamice.

Un scenariu foarte interesant ce avea toate premisele să facă din Lore un film etalon, este transformat doar într-o joacă de regie și montaj. Avem un decor excelent, multe cadre sugestive și câteva idei interesante, nesusținute de un dialog, de o dezvoltare a personajelor, de un gram de emoție și de un joc actoricesc care să-l facă memorabil. Maturizarea, sexualitatea, îndoctrinarea și universul politico-social, sunt teme pe care le ciupește, dar nu le dezvoltă deloc.

Un alt lucru care mi s-a părut deranjant a fost modul în care a fost introdus și scos din poveste personajul Thomas. Adică, el a avut un rol extrem de important în abordarea temelor de mai sus, dar nu poți să te folosești ilogic și fără o motivație de un personaj doar pentru a-ți contura ideile.

Concluzia: o dramă care nu te atinge emoțional și nici intelectual, intră în percepția mea la categoria "film banal", iar Lore, din păcate, se găsește acolo.


VERDICT:

Official Site: http://www.musicboxfilms.com/lore-movies-53.php
Sites: Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu